Udržitelné vytápění s EcoDesign 2022

V roce 2022 vstoupily v platnost předpisy EcoDesign 2022 v celé Evropě. Cílem těchto směrnic je zlepšit kvalitu ovzduší. Vytápění pomocí kamen na dřevo a pelety je zde konkrétně řešeno a bude testováno podle těchto předpisů. Zajímá vás, proč byste při výběru kamen měli dbát na to, zda výrobci dodržují právní předpisy EcoDesign a co pro vás znamenají? Pak si přečtěte další informace.

 

Důvod pro vznik právních předpisů EcoDesign

Kvalita ovzduší se celosvětově prudce zhoršuje. Důvodem jsou nejen často zmiňovaní znečišťovatelé, jako je letecká doprava a elektrárny, ale také spalování dřeva k vytápění našich domovů. Na vině jsou také zastaralá kamna a krby. Tyto krby používají zastaralé technologie, což má za následek vypouštění poměrně vysokého množství pevných částic. Ale tam, kde má staromódní krb (bez okna) účinnost 10-20 %, dosahují moderní kamna na dřevo nebo pelety snadno 80-90 %!

Co znamená EcoDesign 2022?

Začněme tím, že tento právní předpis nezakazuje kamna na dřevo. Neexistuje ani prakticky žádná šance, že by se tak stalo v budoucnu. Je tomu tak proto, že kamna na dřevo jsou jako výrobek na (evropském) trhu povolena. Nově vyráběná kamna na dřevo a pelety však musí splňovat přísné předpisy. Od roku 2020 musí mít krbová kamna a krby uváděné na trh účinnost alespoň 75 % a emise pevných částic musí být nižší než 40 mg/m3. Po splnění těchto požadavků může výrobce na výrobek umístit označení CE.

Pro vás jako spotřebitele to má skutečně jen výhody. Kupujete kamna, která splňují požadavky legislativy EcoDesign 2022? Pak si kupujete moderní kamna s nejnovějšími technologiemi. To znamená: mnohem více tepla s mnohem menším množstvím paliva. Čistší vytápění a vyšší účinnost jsou dobré pro životní prostředí i pro vaši peněženku. Je to tedy situace, která je výhodná pro všechny!

Ekoznačka: jak úsporná jsou vaše kamna?

Součástí směrnic EcoDesign 2022 jsou také tzv. ekoznačky neboli energetické štítky. Již v roce 2018 musí tyto štítky pro všechna plynová kamna, kamna na dřevo a pelety mimo jiné poskytovat přehledný přehled o účinnosti. Koneckonců, jak úsporný je výrobek ve skutečnosti? Štítky se pohybují v rozmezí od A++ do G, přičemž ideální je vybrat si výrobek z ekologické, nejúspornější třídy (A++ až A). TIP: Všechna kamna na dřevo a pelety od společnosti Livn mají energetický štítek A nebo A+. To znamená: moderní spotřebiče vybavené nejnovějšími technologiemi. Udržitelná volba!

 

Zodpovědné vytápění

Jak již bylo uvedeno, způsob spalování také určuje, zda topíte udržitelně. U kamen na dřevo doporučujeme používat švýcarský způsob vytápění. Ten zabraňuje zbytečnému znečišťování kouřem a snižuje emise pevných částic. Vše o švýcarském způsobu vytápění si přečtěte zde. Legislativa EcoDesign navíc zakazuje používat při spalování odpadní materiály. Používejte tedy pouze neošetřené a nenatřené dřevo. Vypalování dřevěného odpadu se zbytky barev a lepidel škodí nejen životnímu prostředí, ale i vašemu zdraví!

 

Při výběru kamen na dřevo nebo pelety věnujte pozornost také poměru mezi výkonem kamen a místností, ve které budou instalována. Příliš nízký výkon nevytopí celou místnost. Příliš vysoký výkon naopak způsobí, že kamna nebudou schopna hořet na plný výkon, což škodí procesu spalování. Vytápění se tak stává méně efektivní a méně šetrné k životnímu prostředí.

Všechna kamna na dřevo a pelety Livn splňují legislativu EcoDesign 2022 a dosahují účinnosti až 93 %. Zkombinujte to u krbových kamen se švýcarským způsobem vytápění a jste připraveni na budoucnost! Prohlédněte si naši kompletní nabídku krbových kamen na dřevo a pelety.