Ošetření dřevěného zahradního nábytku

Ošetření dřevěného zahradního nábytku neodkládejte až na jaro. V ideálním případě proveďte údržbu i nyní a pokud jej olejem ošetříte ještě na jaře, bude v další sezóně vypadat jako úplně nový!

 

Nábytek nejprve vyčistěte. Pomůže vám prachovka, hadr nebo vysokotlaký čistič. U silného znečištění doporučujeme dřevo jemně obrousit.

Pokud nábytek omyjete ještě vodou, vyčkejte, až bude úplně suchý.

Vezměte si čistý štětec a natřete nábytek teakovým olejem. Po nátěru by mělo být dřevo lehce vlhké, ale vyhněte se velké vrstvě oleje.

Vybírat můžete ze dvou variant, podle toho jak chcete, aby výsledek vypadal:

  • polotmavý vzhled přebytečný olej po 10 – 15 minutách od natření otřete hadříkem do sucha a nechte schnout alespoň 10 hodin.
  • pro lesklý vzhled olej nestírejte a nechte ho úplně zaschnout minimálně 10 hodin

Letošní teplý podzim dává dostatek času na důkladnou očistu a péči. Před uskladněním nábytek zkontrolujte a důkladně utáhněte šrouby a spoje.

Dřevěný nábytek vám vydrží déle, pokud ho přes zimu uskladníte. Nedoporučuje se skladovat nábytek na suchém a teplém místě, protože se tím vysušuje. Namísto toho jej uložte do garáže či pod přístřešek na auto. Tedy na dobře ventilovaná místa, ve kterých je skrytý před deštěm a sněhem. Nábytek nepřikrývejte neprodyšnými plastovými obaly či jiným podobným materiálem, na dřevu by se pak mohla objevit plíseň.

Pomocí důkladného čištění a ošetření olejem si zajistíte, že vám dřevěný nábytek vydrží více sezón v perfektním stavu. A pokud již teď přemýšlíte nad jeho výměnou, bohatou inspiraci najdete u nás: Sestavy zahradního nábytku, Samostatné židle, křesla, lavice a lehátka, Stoly, Doplňky

 

HAMAKA Tým